Kalastusvälineet kuntoon

 In Kalastuslupa

 

Kalastuksessa varusteilla on väliä. Hyvillä varusteilla voi vaikuttaa kalastuksen mukavuuteen, saaliiden saamiseen ja hyvät varusteet kestävät pitkään. Siksi hyvät ja laadukkaat kalastusvarusteet ovat hyvä sijoitus.

Mitä etsit?

Tärkein varuste on vapa ja uistin. Hyvästä vavasta saa tukevan otteen, ja sen lukitusjärjestelmä toimii moitteetta uistinta heitettäessä. Laadukas kela on myös tärkeää, ettei tule hidastuksia kesken heittämisen tai uistinta takaisin kelatessa. Jos kela jää jumiin väärässä kohdassa, saattaa kala päästä karkuun, tai sitten kalan väsyttäminen epäonnistuu täysin. Siiman olisi myös oltava kunnossa. Vanha siima saattaa katketa juuri väärään aikaan, varsinkin jos napannut kala on erittäin suuri. Hyvä siima on kestävä ja kevyt, eikä liian jäykkä. Keveys auttaa uistimen heitossa, ja joustavuus auttaa kelaa toimimaan paremmin. Ja tietysti vavan ja uistimen osien lisäksi olisi hyvä olla haavi, johon voi napata isoimmat saaliit, joiden kuiville vetämisessä ilmenee ongelmia.

Itse kalastusvälineiden lisäksi varustelua voi parannella lämpimillä ja vedenkestävillä vaatteilla, tai venekalastajan tapauksessa esimerkiksi kevyemmillä ja helpommilla paukkuliiveillä. Ja uistelijan tapauksessa tietysti myös oikeanlainen vene vaikuttaa kalastus kokemuksen onnistumiseen ja kalasaaliiseen. Kalaveneitä on kopillisina ja keskiohjaamollisina sekä myös perinteisiä kirkkoveneen näköisiä kalaveneitä, joilla uistelu ei tosin tuskin onnistu. Huippu-uisteluveneissä on lukuisia vapatelineitä, joihin saa yhtä aikaa vaikka 10 virveliä uistelua varten.

Kalan hinta

Varusteiden hankkiminen on luonnollisesti myös hintavaa. Parhaista varusteista saa maksaa omaisuuden. Vaihtoehtoja on 2 – säästäminen tai lainan ottaminen. Säästäminen on usein itsenäisempi vaihtoehto, mutta se voi kestää usein kauankin. Lisäksi nykyään lainoja tarjotaan erittäin järkevillä ehdoilla ja jopa edullisilla koroilla. Lainan korko saattaakin olla sen arvoinen, että saa hankittua varusteen käyttöönsä heti, eikä seuraavana kesänä. Tai sitä seuraavana…

Oikotie onneen

Lainaa varten kannattaa varmistaa tietenkin ensiksi, että omat luottotiedot ovat kunnossa. Ja omista luottotiedoista kannattaa tietysti aina huolehtia, ettei tule viivästyksiä lainojen suhteen tulevaisuudessa. Jos saa merkinnän, sitä voi olla vaikeaa saada pois.

Seuraavana on vuorossa lainantarjoajan valitseminen. Tarjolla on usein monia käyttö- ja kulutuslainojen tarjoajia. Lainoja tarjoavat pankit, rahoituslaitokset, sekä pieniin lainoihin erikoistuneet yritykset. Joskus tavaran voi myös ostaa osamaksulla, mutta käytännössä kyse on silloinkin lainasta, ja yleensä varusteen myyvä kauppa on tehnyt sopimuksen lainasta varustetta varten jonkun rahoitusliikkeen kanssa. Eli käytännössä olet aina tekemisissä jonkun rahoittajan kanssa.

Eri rahoittajilla on erilaisia lainapaketteja – jotkut on sidottu korkoindekseihin, jotkut ovat kiinteäkorkoisia, ja myös maksuajoissa on eroja. Pitkällä maksuajalla korkoa kertyy yleensä enemmän kokonaisuudessaan, sillä kuukausittainen lainan lyhennyserä on maltalampi. Tällöin laina kasvaa ajan mittaan, jos lyhennyksiä ei tehdä. Eli kannattaa aina muistaa pysyä tiiviisti aikataulussa lyhennysten kanssa. On myös erittäin lyhytaikaisia lainoja, jopa 1 kuukauden mittaisia. Näissä lainoissa on kyse yleensä rahoituksen tarjoamista ennen seuraavan palkan saamista, eli tukemaan sitä pientä kuivaa kautta, kun kaikki laskut on maksettu, ja odotellaan seuraavaa palkkaa.

Hyvä muistaa

Lainojen ehdoissa on myös usein takaaja. Takaajaksi kannattaa ottaa läheinen henkilö, mutta mieluummin sukulainen kuin ystävä, sillä jos lainan kanssa tulee ongelmia, voi ystävyyssuhde kärsiä. Siksi esimeriksi oma sisar tai vanhempi on hyvä takaaja. Käytännössä takaaja sitoutuu ottamaan vastuun lainasta, jos sitä ei pystytä maksamaan. Takaajalla tulisi siis myös olla taloudellinen kyvykkyys hoitaa vastuunsa.

Lainojen kansa on tarjolla myös erilaisia kylkiäisiä sekä muita etuja. Usein lainojen keskittäminen samalle rahoituslaitokselle tuo etuja. Joskus keskittämällä voi saada paremman asiakkuustason rahoituslaitoksessa, mikä tarkoittaa parempaa palvelua. Joskus taas etu voi olla esimerkiksi rahoitusliikkeen sisäiset krediitit, eli käytännössä rahan arvoinen etu, jolla voi esimerkiksi ostaa muita palveluita pankilta. Ja etuna on myös usein alennuksia ja parempia tarjouksia muista palveluista ja uusista lainoista. Joskus kanta-asiakkaille tarjotaan eksklusiivisesti esimerkiksi lainatarjouksia, joita ei ole saatavilla ulkopuolisille tai alemman tason asiakkaille.

Lainaa harkitessa on tärkeintä järjestää oma talous kuntoon, ennen kuin sitoutuu suurien summien maksamiseen. Oman taloutensa kuntoon saamiseen on monia oppaita ja jopa henkilökohtaisia neuvojia. Netistä löytyy paljon tietoa, ja omaa järkeä kannattaa käyttää. Yleensä paras tapa aloittaa on kulujen karsiminen. Jos aidosti haluat hankkia jonkun varusteen, saat varmasti siihen rahoituksen, kunhan järjestät kaiken kunnolla lainaa varten.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search