Miksi kalastuslupa tarvitaan?

 In Kalastuslupa

 

Lähes jokainen aikaansa seuraava tietää että vesistöjen tila on menossa huonompaan suuntaan ja vesistöistä on pidettävä aiempaa parempaa huolta. Kalastuslupamaksut päätyvät suurimmaksi osaksi juuri vesistöjen kunnossapitoon ja niistä huolehtimiseen. Varoilla tuetaan kalakantojen hyvinvointia, sisävesien luonnonsuojelua, Itämeren tutkimusta ja suojelua, vesistöjen puhtaana pitoa, parempien kalastusmahdollisuuksien kehittämistä ja tutkimustyötä kalakantojen saralla.

Kalastusluvan maksaminen on lain säätämä velvollisuus ja samalla kalastaja osallistuu omien ja koko Suomen kalastusalueiden kehitystyöhön omalla panoksellaan. Se on pieni maksu siitä, että suomalaisilla olisi mahdollisuus kalastaa omissa vesissä myös tulevaisuudessa. Muista hoitaa lupa-asiat kuntoon ja tarkista eri alueiden vaatimukset erikoislupien suhteen ennen matkaan lähtöä. Kalastuslupiin on tullut muutoksia viime vuosina ja lupamuutokset on hyvä tarkistaa muutenkin aina vuosittain ennen lupien uusimista.

Mikä lupa tarvitaan?

Jokaisen kalastajan kannattaa selvittää ensin millaisen luvan hän tarvitsee. Se riippuu kalastuspaikasta, iästä ja kalastustyylistä:

 • Onkimiseen ja pilkkimiseen ei tarvita kalastuslupia tai -maksuja.
 • Viehekalastusta varten maksetaan valtion kalastonhoitomaksu. Tämä riittää jos virvelöidään tai uistellaan yhdellä vavalla.
 • Jos viehekalastusta harjoitetaan useammalla vavalla samanaikaisesti, tarvitaan valtion kalastonhoitomaksun lisäksi alueen erillinen viehekalastusmaksu.
 • Jos on tarkoitus kalastaa alueella lohi- ja siikapitoisten vesistöjen virtauspaikoissa tai vesistöissä, tarvitaan valtion kalastonhoitomaksun lisäksi paikallinen kalastuslupa. Näillä alueilla on yleensä rajoitettu kalastusoikeus.
 • Pyydyskalastusta varten tarvitaan valtion kalastonhoitomaksu ja paikallisen kalastusalueen pyydyskalastuslupa tai pyydysmerkki.
 • Nuottakalastukseen tarvitaan valtion kalastonhoitomaksu ja nuottakalastuslupa.
 • Ravustusta varten on oltava valtion kalastonhoitomaksun lisäksi paikallinen ravustuslupa.
 • Erikoisvälineellä kuten harppuunalla kalastusta varten tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi paikallinen kalastuslupa.

Onko luvan hankkiminen helppoa?

Luvan voi hankkia nykyisin mutkattomasti netistä. Palveluita on runsaasti ja niissä maksu onnistuu vaikkapa omaa verkkopankkia käyttäen. Kalastonhoitomaksun maksaminen on melko helppo juttu, sillä hiemankin enemmin kalastava tarvitsee ainakin sen, ellei aio tyytyä pelkkään pilkkimiseen talvella ja onkeen kesällä. Sen sijaan eri alueiden maksu onkin sitten jo toinen juttu. Kalastusluvan hankinta on saanut hieman risuja siitä että impulsiivisia kalastusreissuja ajatellen se voi olla hankalampi järjestää. Jos perhe on esimerkiksi kesälomareissulla pohjoisessa ja taskussa on pelkkä kalastonhoitomaksu, tarvitaan alueella usein myös paikallinen lupa, jonka hankkiminen harvaanasutulla seudulla saattaa olla kesälomakuukausina monimutkaisempi prosessi.

Toisaalta lupa-asioiden hoitaminen netin kautta on nykyisin niin helppoa ja tuttua jo monille, ettei asian toimittaminen sähköisesti ole kovin ongelmallinen toimitus. Kalastonhoitomaksun suuruus määräytyy seuraavanlaisesti:

 • 39 €/ vuosi
 • 12 €/ viikko
 • 5 €/ päivä

Kalastuksenvalvonta

Helsingin kaupungilla on kolme vakituista kalastuksenvalvojaa sekä muutamia kausiluontoisia valvojia. Ulkoalueiden isännät valvovat kalastusta omilla alueillaan ja vaikka valvonta onkin osittain muiden toimien ohella suoritettavaa lisätyötä, on se erittäin tärkeää. Vuosittain valvojat takavarikoivat noin sata pyydyserää ja jotkut tapaukset joutuvat jopa oikeuteen asti.

Kalaan lähdettäessä on muistettava ottaa luvat mukaan, jos lupamaksusta tai -maksuista on olemassa lupakortti, on se esitettävä kysyttäessä valvojalle. Jos luvat on hankittu netistä, on kalastaja saanut itselleen joko tulostettavan lupalapun tai luvan, joka on mahdollista tallentaa omaan mobiiliin. Jos kalastusoikeus perustuu ikään, tulee oma ikä pystyä näyttämään toteen virallisen dokumentin avulla kysyttäessä. Jokaisen kalastajan tulee muistaa että kalastus on suurimmissa osissa tapauksista luvanvaraista touhua ja sitä varten on olemassa kalastuslupa ja sen valvonta.

Kalavinkit

Uusille kalastajille on olemassa ainakin muutamia ohjeita, jotka kannattaa painaa mieleen ennen kuin taitoa tulee enemmin kokemuksen kautta:

 1. Etsi hyvä paikka. Kysele konkareilta tai tutki vaikkapa netistä. Erilaiset kivikot, sillanaluset, ulkonemat ja kasvistojen reunamat ovat hyviä kalastuspaikkoja.
 2. Kalan liikkumisen suhteen paras aika on usein illalla tai aamulla varhain. Kuumalla säällä kalat uivat syvälle ja sateella ne taas nousevat pintaan.
 3. Kalaparveen osuminen on sattumaa, mutta eri kalalajien syvyyksiä voi myös tutkia, jokainen laji asuu omassa syvyydessään. Ellei tärppää millään, kannattaa vaihtaa paikkaa.
 4. Syöttinä voi käyttää toukkaa, matoa tai jigiä eli matoa muistuttavaa toukkaa. Sen kiinnitys on taitolaji ja syötin on elettävä koukussa, jotta kala kiinnostuu.
 5. Ongen suhteen on oltava tarkka kohon painosta, kun se on oikein asetettu, näkyy siitä vain pää ja yläantenni.
 6. Kalan irrottamisen koukusta oppii ajan kanssa mutta siihen on hyvä perehtyä hieman etukäteen. Kalasta otetaan tukeva ote ja tarkistetaan mistä kohtaa se on koukkuun tarttunut. Koukku irrotetaan vetämällä. Kala tulee nostaa vedestä nopeasti, ettei kala ehdi nielaista koukkua, jolloin sen irrottaminen on paljon vaikeampaa. Jos kala on esimerkiksi alamittainen, irrota se heti ja laske vapaaksi.
 7. Mäski on saaliin houkutteluun käytetty jauhe, jonka voi valmistaa itse esimerkiksi jauhoista, maitohakkeluksesta ja toukista. Jotkut liottavat mökkirannassa myös puurokattiloita ja keräävät näin mahdollisia kalaparvia läheisyyteen. Mäskien käyttö on yleistä kilpakalastuksessa.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search