Pääkaupunkiseudulle kalaan

 In Kalastuslupa

 

Monet kalastuksesta innostuneet saattaa yllättää tieto, että kalaan pääsee pääkaupunkiseudullakin hyvin helposti, jopa julkisilla kulkuneuvoilla. Kalan perään ei siis tarvitse lähteä merta edemmäs järvi-suomen alueelle tai pohjoisen koskille, vaan Helsingissä voi heittää virvelin olalle ja ajaa vaikka bussilla kala-apajille, jotka tarjoavat jopa 60 erilaista kalalajia. Paikalliset kalamiehet tietävät ainakin Mustikkamaan, Töölönlahden ja Seurasaaren jos heiltä kysyy vinkkejä rantakalastukseen. Tarjolla on ainakin särkeä, siikaa, kuhaa ja haukea.

Helsingin alueella on helppo lähteä kalaan

Stadin keskustassa on mahdollista kokeilla onnea Lauttasaaren sillan läheisyydessä, Ruoholahden kanavassa ja tietenkin tutussa Suomenlinnassa, joka onkin yksi upeimmista kalastuspaikoista. Vanhassakaupungissa sijaitseva suvanto on Helsingin upeimpia kalapaikkoja mutta sinne on muistettava hankkia erikseen suvantolupa. Suvannosta nousee karppia, hopearuutanaa, kirjolohta ja meritaimenta. Kalastusta voi kokeilla myös Kulosaaressa, Arabianrannassa ja Vantaanjoen alueella. Ruoholahdesta on kalastettu yllä mainittujen lajien lisäksi myös mustatäplätokkoa ja isoja ahvenia, Lauttasaari taas kuuluu olevan silakan kalastajien suosiossa.

Espoon apajat

Espoon suunnalla asuvat suuntaavat seuraaviin kohteisiin:

 • Soukka
 • Laajalahti
 • Mellsteninranta
 • Karhusaari
 • Suvisaariston Suinonsalmi
 • Otaniemi
 • Nuuksio
 • Luukkaa
 • Pitkäjärvi
 • Lippajärvi
 • Bodominjärvi
 • Mankinjoen suisto

Espoossa voi siis kalastaa merenrannan lisäksi myös järvissä ja suistoissa, joten kalakanta pysyy mukavan vaihtelevana. Mankinjoen suisto on tunnettu isoista säynävistä ja sieltä nousee myös haukea.

Kalaan Vantaalle

Vantaan alueella kalastetaan pääasiassa jokipaikoissa mutta sieltä löytyy myös muutama lampikohde ja esimerkiksi Kuusijärvi. Alueen suosituimmat kalapaikat ovat Pitkäkoski, Vantaankoski ja Matarinkoski. Vantaa on tunnettu heitto- ja perhokalastuspaikoista ja alueella kannattaa tarkistaa aina mahdolliset erikoislupien vaatimukset. Vantaalla on tarjolla hieman harvinaisempaa taimenta, jonka perässä saavutaan hieman kauempaakin kalaan. Vantaalaisten suosituimmat kalapaikat sijoittuvat Vantaajoen varteen, ja se puolustaa paikkaansa erinomaisten liikenneyhteyksien varrella.

Helsingin kalastuskulttuuri

Helsinki on merenrantakaupunki, johon kuuluu olennaisesti kalastus ja kala. Kaupungin alueella on paljon kuhaa ja siikaa. Kevät on siika kalan aikaa ja jäiden lähdettyä alkaa sen onginta. Tämän jälkeen on taimenaika ja, kun vedet lämpenevät, alkaa hauki tai ahven syödä. Kesällä taas kalastetaan kuhaa ja syksyllä ahventa. Kuhan ongelma on monin paikoin sen alamittaisuus ja moni kalastaja toivookin että sen alamitta nostettaisiin 40 senttimetristä 45:een.

Kalastuspaikoista ei pääkaupunkiseudulla ole pulaa, sillä tilaa riittää kaikille kalastajille! Vain taimenaikana saatetaan hieman kilpailla parhaimmista paikoista. Helsinki tarjoaa mukavan monipuoliset kalastuspaikat ja niitä voi vaihdella hieman sääolosuhteiden ja kalan tilanteen mukaan. Suojaiset sisälahdet ovat hyviä hieman huonommallakin säällä mutta kesän kauniina päivinä suunnistetaan kauemmas siikaa ja taimenta hakemaan.

Suositaan lähikalaa

Itämeren kalaa kuten särkeä ja silakkaa voisi syödä enemminkin ilman että kannat vaarantuvat. Sen sijaan ulkomailta tuotu kala on monesti uhanalaista eikä se puolusta muutenkaan paikkaansa, jos ajatellaan kuljetuskustannuksiin hupenevia luonnonvaroja ja rahoja. Tutkimusten mukaan Suomessa kannattaisi lisätä omien alueiden pienkalojen käyttöä jopa 30 % ja saman verran voitaisiin vähentää tuontikalan käyttöä.

Suomessa ulkomaisen kalankäyttö on yllättävän yleistä, sillä maassa syödystä kalasta jopa 70% on tuontikalaa. Kalaa ulkomaille viedään puolestaan noin 60 000 tonnia vuodessa. Maan särkikalakanta on korkea ja osa siitä on syöntikelvotonta, joten sitä tulisi käyttää enemmin eläinrehuksi, sillä tällä hetkellä osa rehustakin tuodaan ulkomailta. Tiettyjä kaloja kuten särkikaloja ja lahnaa on Suomessa totuttu pitämään roskakalana ja sen sijaan monia ulkomailta tuotuja kalalajeja arvostetaan liikaakin, vaikkei aina voida varmistua niiden alkuperästä. Kotimainen vapaissa vesissä kasvanut kala on myös terveyden kannalta usein parempi ratkaisu kuin pitkiä matkoja matkustanut kasvatettu kala. Kalakantojen kunnollinen hyödyntäminen vaatii Suomessa lisää tutkimustyötä, sillä osa kalapaikoistamme, erityisesti sisävesistöissä, on huonosti kartoitettu.

Silakka on yksi aliarvostetuimpia kalojamme, jota voitaisiin käyttää ravintona huomattavasti enemmin. Silakan syöntiä on vähentänyt julkinen keskustelu, joka on painottunut Silakan vierasainepitoisuuksiin mutta sen syömistä ei silti kannattaisi lopettaa kokonaan. Tällä hetkellä suuri osa suomalaisista silakoista päätyy turkiseläinten rehuksi. Suomen oma kalankasvatus on melko vähäistä ja suurin osa sille tuotettavaa rehua tuodaan ulkomailta vaikka omassa maassakin olisi potentiaalia tuottaa kasvatetun kalan ravintoa. Monien kalalajien tilanne Itämeren alueella kaipaa paljon enemmin tutkimustyötä ja vaikka työ on ollut vähäistä Suomessakin, on se silti alueen johtava kalakantojen tutkimuksen suhteen verrattuna alueen muihin maihin.

Stadin silakkamarkkinat

Helsingin silakkamarkkinat on järjestetty ensimmäistä kertaa jo vuonna 1743, joten ne ovat yhdet vanhimmista perinnetapahtumistamme. Aiemmin silakkamarkkinat olivat simppelit ruuanhakumarkkinat, johon tultiin neuvottelemaan kalanhinnasta mutta nykyisin niiden ympärille on noussut erilaisia oheistapahtumia ja kaupungin silakkamarkkinoille saavutaan muualtakin Suomesta. Näillä markkinoilla Helsingin merellinen aspekti ja saaristolaisvaikutus pääsevät parhaiten esiin ja vaikka markkinoiden oheen on muodostunut monenlaista uudenlaista toimintaa – ei vanhoja perinteitä ole haluttu kadottaa! Samalla tapahtumalla on tärkeä tehtävänsä tukea kalastajien toimea ja nostaa paikallisen pienkalan mainetta. Pelkän tuoreen silakan ohella nykyisin myynnissä on laaja valikoima erilaisia silakkatuotteita, joita maistellaan paikanpäällä ja tai viedään kotiin herkuteltavaksi.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search