Stadist skuugeen, parhaat kalapaikat

 In Kalastuslupa

 

Jos etsit kalasaalista, ei kannatta suunnata maakuntiin – tarjontaa löytyy seutubussien etäisyydellä. Pääkaupunkiseudulla on valtava määrä vesistöjä ja pelkästään Helsingin pinta-alasta on laskutavasta riippuen vesialueita 40-70%. Vesialueet jakautuvat jännästi kaupungeittain: Helsingissä on valtavat merialueet, Vantaalla on iso pätkä Vantaanjokea, ja Espoossa sekä Kauniaisissa on suurimmat järvet, kuten Bodom.

Pääkaupunkiseudulla etuna ovat helppo liikkuminen julkisilla sekä tietysti hyvät palvelut aina lyhyen matkan päässä. Omalla autolla pääsee nopeasti myös Helsingin kehyskuntien järvialueille, jos maakuntabussi ei sytytä. Pääkaupunkiseudulla on hyvä vältellä asutettuja alueita viihtyvyyden lisäksi myös yksityisyyden kunnioittamisen vuoksi. Myös teollisuusalueiden lähistöjä kannattaa vältellä. Kalapaikkoja löytyy ihan Helsingin keskustasta lähtien aina kaukaisimpien kehyskuntien lampien nurkkauksiin, joissa et tapaa ristin sieluakaan kilometrien säteellä.

Helsinki

Helsingissä on rantaviivan lisäksi monia lampia sekä tietysti Vanhankaupunginkoski sekä Vantaanjoen osuus. Parhaita paikkoja voidaan lähteä katsomaan lännestä päin. Heti ensimmäisenä ovat Lauttasaaren viihtyisät rannat, joissa on myös palveluita lähellä. Viihtyisyyden voi myös vaihtaa tehokkuuteen menemällä Lauttasaaren sillalle, joka on erittäin suosittu kalapaikka, jolla näkyy usein kalamies jos toinenkin. Kantakaupungissa paikkoja voi löytää esimerkiksi Hietaniemen puistoalueilta ja Taka-Töölön rannoilta aina Munkkiniemen herttaisten puistokatujen päädyssä sijaitseviin järvimaisemien tunnelmallisiin rantakaistaleisiin, joiden näkymät ovat sydäntä rauhoittavia. Munkkiniemessä on esimerkiksi mattolaituri, jonka lankuilla näkyy usein muutama harrastelijakalastaja nauttimassa auringonlaskusta ystävien kesken.

Keskustasta itään lähdettäessä voi kalastuspaikan löytää Helsingin edustan monilta saarilta. Saarille pääsee usein vesibussilla, tai ainakin vesitaksilla, jos ei ole omaa venettä. Hyviä esimerkkejä ovat Pihlajasaari, Suomenlinna, Iso-Vasikkasaari tai miksei vaikka jokin rannan tuntumassa sijaitseva pieni saari kuten Lonna tai Uunisaari. Näillä saarilla on tietysti kunnioitettava paikan sääntöjä, rajoituksia ja ihmisten yksityisyyttä. Ei kannata mennä kalastamaan keskelle nudistirantaa!

Jos vesiretki ei kiinnostaa, voi ottaa metron Hakaniemeen ja suunnata Tokoinrantaan, jossa on Kallion ykköskalapaikka. Täällä voit ottaa huoletta mukaan pussikaljat tai mennä tuopilliselle kalastuksen jälkeen. Kallio on tunnetusti vapaamielinen paikka, joten Tokoinranta on ehdottomasti kantakaupungin huolettomin kalaspotti.

Suuntaa lähiöön

Jos kaupunkimaisema kyllästyttää, voi metrolla matkustaa vielä pari pysäkkiä pidemmälle. Kulosaaren kohdalla jäädessä vaihtoehtoina ovat Kuliksen omat puistomaiset rannat tai sitten Hernesaaren luonnonrannat, joissa voi kokea olevansa saaristossa. Tai ehkä jopa jokin kala on päässyt pakoon Korkeasaaresta, ja nappaat oikein eksoottisen saaliin!

Metron seuraava kalapysäkki on Herttoniemi, ja sieltä jatketaan matkaa joko Tammisalon lahdelle tai kanavan rannoille tai sitten Laajasalon loputtomille rannoille. Laajasalosta löydät varmasti rauhaisimmat kalapaikat, sillä se sieltä ei kulje läpikulkuliikennettä – kukaan ei eksy Laajasaloon ilman syytä, eikä varmastikaan sen rannoille. Herttoniemen jälkeen tulee odotella metrossa jonkin aikaa, ennen kuin alkaa tapahtua. Vuosaaressa kalarannat alkavat taas kukoistaa, kun suuntaa asuinalueilta mittaville rannoille, joiden kupeessa sijaitsee golfkenttiä ja jopa kartano.

Espoon autuus

Jos etsit avaraa saaristoa, suuntaa Espoon Suvisaaristoon. Välttele mökkirantoja, mutta voi löytää monia runsaita kala-apajia. Kohdista katseesi Miessaareen, Lövöseen ja Knapperskäriin. Näiden saarien ympäristöstä löytyy paljon kalaa. Kirkkonummen puolella Saunalahden kalasaaliista on huhuttu, mutta varmaa tietoa ei ole. Espoon rannoilla on nykyään myös paljon asuinalueita, joita kannattaa vältellä. Jos olet seikkailullinen, voit suunnata Porkkalan niemelle asti.

Espoo on tunnetusti erittäin laaja kaupunki, eivätkä sen kalapaikat rajoitu vain mereen. Espoosta löytyy monia järviä, lampia ja esimerkiksi kokonainen luontoalue, Nuuksion kansallispuisto. Lähes kaikista Nuuksion lukuisista järvistä ja lammista löytyy ahvenia ja haukia. Nuuksion reunalla on myös muutama hoidettu kalastuspaikka, esimerkiksi Kaitalampi. Kaitalampeen istutetaan lohta, ja siellä on myös siikoja. Kalastusluvan voi ostaa Lahnuksen Shelliltä. Siikajärvestä voi saada myös kirjolohia. Lammissa varmin kalastusväline on mato-onki. Pitkäjärvi on myös jokseenkin suosittu kalakohde.

Ristiriitaisen kuuluisa Bodom-järvi on tietysti yhä paikoillaan, ja kalat kukoistavat siellä. Yleiset kalasaaliit ovat hauki ja kuha. Bodomilla myös pilkitään usein. Bodomille tarvitaan läänilupa sekä kalastuskortti. Espoosta löytyy myös paikkoja kuten Nuuksion Pitkäjärvi ja Vantaan kanssa jaettu Pitkäjärvi. Jos haluat pitää kalapaikkasi junaraiteiden läheisyydessä, on Kauniaisten minikaupungissa yksi pieni järvi, Gallträsk, jossa on kuuleman mukaan valtavat kalasaaliit. Järveen ollaan myös suunnittelemassa jalokalojen istuttamista.

Helsingin ”New Jersey” eli Vantaa

Vantaalla ei ole pätkääkään merenrantaa, mutta kaupungilla on silti tarjottavana erityisiä kalastuspaikkoja. Kaunis Vantaanjoki houkuttelee kesäisin varrelleen valtavan määrän kalastajia. Hyviä paikkoja on esimerkiksi Helsingin puolella Vanhankaupunginkoski. Lisäksi Vantaalla on paikkoja kuten Bisajärävi, Gumböle träsk ja Kuusijärvi. Gumböle on tosin jokseenkin rajoitettu, ja siellä voi kalastaa rannoilta vain muutamasta kohdasta, eikä sitä tunneta runsaasta kalatarjonnasta.

Vantaalta matkaa voi jatkaa pohjoisemmas aina Keravan leveyksille asti, josta löytyy muutama järvi. Pienempi Rusutjärvi on vähemmän tunnettu kalapaikka, mutta Tuusulanjärvi on kaikessa loistossaan erittäin hyvä kohde kalamiehelle tai -naiselle. Tuusulanjävellä on monta kilometriä rantaviivaa, eli voit kalastuspaikkoja löytyy monia kuten meren rannaltakin.

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search